Káva bez odpadu: Kam s lógrem? Na zahradu!

Nejen ve formě lahodného nápoje umí dělat káva zázraky. Kouzlit se dá i s jejími zbytky. Způsobů, jak je využít a přiblížit se o další krok k zero waste životu a domácnosti bez chemie, je celá řada. V následujícím čtyřdílném seriálu se s vámi podělíme o ty, které nám připadají zajímavé a užitečné. Začínáme využitím zbytků kávy na zahradě.

Logr pro zahradu

I po tom, co si z kávy připravíme nápoj, zůstává v jejích zbytcích velké množství minerálů vhodných k obohacení půdy. Kávová sedlina obsahuje hlavně hodně dusíku. Ten se z ní uvolňuje postupně, takže lógr působí jako dlouhotrvající hnojivo. Díky své přítomnosti v mnoha biologicky aktivních látkách je dusík významným prvkem pro všechny živé organismy včetně rostlin. Pokud jsou rostliny slabé nebo jejich růst pomalý, pravděpodobně trpí právě jeho nedostatkem.

Lógr pro žížaly

Pokud máte zahradu a na ní kompost, nebojte se čerstvý lógr nosit tam. Aroma i živiny z kávových zbytků přitahují žížaly, které půdu v kompostu svou přítomností kypří a tím proces kompostování urychlují. Milovníci filtrované kávy mohou na kompost vyhodit bez obav sedlinu i s neběleným papírovým filtrem.

Logrzahrada1-2

Výživa pro rostliny

Kávou okyselená půda svědčí třeba azalkám, hortenziím, rododendronům, kaméliím nebo růžím. Smícháním kávových zbytků se suchou trávou, slámou nebo zhnědlými listy snížíte kyselost lógru a vytvoříte tak hnojivo dodávající do půdy hlavně dusík, draslík a hořčík. Štědře tím podpoříte zdraví vašich rostlin. Taková směs ale postrádá fosfor a vápník, nedodává tedy rostlinám energii k rozkvétání. Chcete-li vytvořit kompletní hnojivo, bude nutné do této směsi přidat ještě mletý vápenec nebo popel ze dřeva.

Barevný TIP: K hortneziím lze přimíchat přímo čerstvý lógr. Zapracováním kávy do půdy, v níž hortenzie pěstujete, snížíte půdní pH. Vyšší kyselost umožní květině vstřebat hliník a tím získat sytě modré zbarvení.

Kávové zbytky beze stop cukru či umělých sladidel také můžete nechat vyschnout a pak přimíchat do hlíny určené pokojovým květinám.

Lepší úroda pro vás

Sklízeli byste rádi ze své zahrádky větší mrkve či ředkvičky? Přimíchejte před zasetím kávovou sedlinu k semenům. Nejenže jim tím dodáte energetickou podporu přímou cestou, ale zároveň tak ochráníte svou úrodu před škůdci, kterým kyselost vadí. Podobným způsobem uvítají zbytky kávy například rajčata, borůvky, brambory, jahody, angrešt nebo brusinky.

Logrzahrada1

Jed pro slimáky

Když už jsme u těch škůdců, slimáky na své zahrádce nevítá asi nikdo z nás. Bránit před nimi své zahradní království můžete tak, že ho obsypete přibližně 10 cm širokým pruhem pilin, na který lógr zalitý vroucí vodou rozlijete. Pach kávy slimáky odpuzuje a už slabý roztok kofeinu je pro ně smrtelným jedem. Věřte, že po takovém zákroku se vaší zahrádce vyhnou obloukem.

Odpuzovač hmyzu i koček

Samotný logr odhání také mšice, stačí ho rozsypat pod květinu, kterou chcete ochránit.

A pokud k sedlině přidáte kůru z citrusu, vzniklé aroma by navíc mělo přesvědčit i kočky, aby si svou potřebu a značkování šly odbýt někam jinam.

Zbytky kávy slouží také jako přirozený odpuzovač hmyzu. K odlákání komárů smíchejte lógr s usušenou bazalkou. Když při letním grilování zapálíte na talířku nebo ve sklenici suchou kávovou sedlinu, udržíte dál od stolu s jídlem i vosy. A přimícháním lógru do koupele vašeho zvířecího miláčka odradíte od návštěvy jeho kožichu nejednu bleší rodinku.

Logr2

Pěstování hlívy ústřičné

Ve větším množstvím kávové sedliny se velmi dobře daří hlívě ústřičné, houbě s velkým množstvím léčivých účinků. K jejímu vypěstování nasbírejte kbelík kávových zbytků. Pokud si nepřinesete větší množství čerstvých zbytků z nějaké kavárny, ale střádáte lógry postupně, doporučujeme udržovat je buďto v lednici (kde také mají svůj význam), nebo je sušit. Základ pod houby zkrátka nesmí být plesnivý. Do nasbírané sedliny zamíchejte semínka hlívy a pokud máte zbytky sušené, prolijte celý kyblík vodou. Do dna kbelíku udělejte díru, ať se v něm nedrží stojatá voda. Průběžně zalévejte tak, aby kávová sedlina nikdy úplně nevyschla. Kvůli přístupu vzduchu ke kávovému podkladu se u vyšších kyblíků doporučuje udělat ještě několik otvorů po obvodu. Za pár dní se na povrchu vytvoří bílý potah. To je v pořádku, jde o spory hlívy a je to známka toho, že vše probíhá tak, jak má. Za dalších pár dní se vyklubou ven hlavičky hub.

TIP: Kyblík zakryjte děravým víkem nebo jiným obalem. Díky otvorům se uvnitř kbelíku nevytváří oxid uhličitý. I děravé víko ale spolehlivě ochrání houby před přímým slunečním světlem a udržuje tak v nádobě vlhkost. Jakmile houby začnou růst, můžete víko odstranit a sledovat, jak se vaší houbové úrodě daří.

Příště se podíváme na to, jak využít kávové zbytky v domácnosti.