Uganda Miwu, The Coffee Gardens
Mikrolot Miwu je pojmenovaný po vesnici, která se nachází při samém vrcholu hory, tyčící se nad promývací stanicí. The Coffee Gardens spolupracují s farmáři z této komunity již 7 let, prakticky od svého počátku.
Káva je pražena na přípravu filtrů. Vyznačuje se sladkokyselou chutí meruněk, lehkou nahořklostí neloupaných pražených mandlí, kterou doplňuje jemná sladkost mléčného karamelu a třtinového cukru.
Kategorie: | Káva |
---|---|
Lokalita: | východní Uganda, Mt. Elgon |
Nadmořská výška: | 1800 - 2200 m n m. |
Odrůda: | Nyasaland, SL14, SL28 |
Chuť: | meruňka, mandle, mléčný karamel |
Příprava: | filtr |
Zpracování: | promyté (40 hodin fermentováno ve vodních tancích) |
Káva pochází z východní Ugandy ze sousedství Národního parku Mount Elgon. Farmáři zde žijí se svými rodinami obklopeni kávovými zahradami, které se rozprostírají na úrodných stráních hor vulkanického původu. Mikrolot je pojmenován po vesnici Miwu, která leží při vrcholku hory vypínající se přímo nad promývací stanicí.
Do tohoto lotu přispělo svou sklizní celkem 156 drobných farmářů (z toho 23 % žen). Jejich zahrady leží ve vysoko položených místech (až 2200 m n.m.).Náročný terén znemožňuje dopravovat kávové třešně do promývací stanice prostřednictvím zvířat či techniky. Vypomáhají tzv. "runners" - muži a ženy, zaměstnanci z místních komunit. Až třikrát za den snášejí mnohdy 50 kg pytle s čerstvě natrhanými kávovými třešněmi a překonávají zhruba 600 výškových metrů na dvou kilometrech!
Z vesnice Miwu je také Lawrence Masaba se svou ženou Jenever. Farmář, který prakticky stál u samého začátku the Coffee Gardens. Když v roce 2017 Dana se Shakem ochutnali v rámci mnoha vzorků jeho kávu, poznali, že je výjimečná. Podnikli tedy cestu k vrcholu hory za účelem potkat se s farmářem, jehož káva vykazovala nezvyklé kvality zpracování... vznikla dlouholetá spolupráce, která se rozrostla na současných zhruba 600 zemědělců z místních komunit.
Lawrence také pomáhá šířit mezi farmáři povědomí o agrolesnictví a jeho výhodách. Sám se s tímto způsobem pěstování kávy ve stínu stromů ztotožnil a říká: "Ve výsadbě stromů na mých zahradách spatřuji mnoho výhod. Poskytují kávovníkům stín, jsou zdrojem dřeva na otop i na stavbu, zajišťují ochranu před větrem, chrání půdu strmých svazích hor před erozí a jsou útočištěm pro volně žijící živočichy."
The Coffee Gardens pořádají také pravidelná školení, kde je seznamují účastníky s důležitostí stromů v jejich zahradách. Za dobu působení rozdali mezi farmáře již více než 13 tis. sazeniček vhodných stromků a zaučili je, jak o ně správně pečovat.
Cílem The Coffee Gardens je produkovat v Ugandě výběrovou kávu v úzké a transparentní spolupráci s místními farmáři. Společnost klade důraz nejen na kvalitu kávy a modernizaci zpracování, ale také na etiku práce, udržitelné pěstování a ekologicky šetrné postupy. Jednou z klíčových osob projektu je Dana, spoluzakladatelka BirdSong Coffee.