Popis
Umění pěstování kávy paní Betty zdědila od svých rodičů a prarodičů. A sama se pěstování se svou rodinou, mužem a dětmi, věnuje již více než 20 let.
Káva na její biodynamicky obhospodařovávané farmě dozrává v blahodárném stínu dalších druhů stromů. Stín ovlivňuje rychlost jejich zrání a příznivě proměňuje výslednou chuť kávy. Pokud to tak můžeme říci, v šálku tedy můžete vyloženě ochutnat jedinečný charakter lesního společenství, které farmu obklopuje a které utváří bohatý a funkční místní ekosystém. Ne nadarmo tedy splňuje přísná kriteria pro udělení certifikace BirdFriendly.
Farma Clave de Sol položená 1300 metrů nad mořem u obce El Rincon u města Marcala v departementu La Paz je obklopena bohatým stromovým ekosystémem a zalitá silným sluncem Střední Ameriky. Název farmy, v překladu „Houslový klíč”, je symbol pro život a to díky svému zaoblenému tvaru. Není tedy divu, že je veškerý provoz farmy veden ekologicky šetrnými metodami. Například na podporu růstu kávovníků i rostlin v jejich sousedství jsou na farmě využívána organická hnojiva, vše pro zachování místního společenství. Les zároveň přirozeně chrání půdu před erozí, zadržuje vodu a tvoří domov pro mnoho ptáků.
A nyní něco o srdci farmy, farmářce Miriam Elizabeth Pére, která je nejraději, když se jí říká Betty. Nenechte se zmást jemným oslovením. Paní Betty patří mezi jednu z nejvýznamnějších členů výše zmíněného družstva a zároveň jednu z nejúspěšnějších obyvatel města Marcala, odkud pochází. Do světa kávy ji zasvětil její dědeček, když jí v šesti letech začal brát s sebou na jejich rodinné plantáže. Od něj se malá Betty krůček po krůčku učila umění, které pěstování kávy představuje. Nejprve třešinky zkoušela vybírat a sbírat, později dále zpracovávat a nakonec pronikla také do přípravy lahodného šálku kávy.
Tehdy jistě netušila, že dnes bude sama váženou farmářkou, hrdá na zkušenosti získané od dědečka a zároveň hrdá na svou historii třetí generace pěstitelů kávy. Před zhruba 14 lety zdědila 2,5 hektaru po své rodině a o pár let později se svým mužem Rudolfem koupila dalších 6 hektarů. Stejně, jako se Miriam může opřít o znalosti a moudrost svých předků, chce jedinečné místní prostředí zachovat pro generace budoucí. Podle tohoto přesvědčení vede svou farmu ekologicky šetrně a v biodynamickém režimu. Betty je navíc matka pěti dětí.
Clave de Sol spolupracuje se soukromou společností Cafés Organicos Marcala, která dobře rozumí kávovému průmyslu a udržitelným zemědělským metodám. Družstvo sdružuje zhruba 700 kávových producentů, které podporuje v zavedení nejmodernějších technik ekologické produkce a zároveň díky zajištění vzdělání podporuje v budoucím rozvoji jejich děti.
- Lokalita: La Paz, Marcala
- Nadmořská výška: 1300 m n m.
- Odrůda: směs odrůd
- Chuť: mandarinka, med, lískové oříšky
- Doporučená příprava: filtr
- Zpracování: promyté
- Certifikace: bio, BirdFriendly
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.