Novinka BirdFriendly Bio
  • 1 z 5
 

Bio Honduras Clave de Sol

 

Ochutnejte pečlivě upražené kávové třešničky z farmy nazvané Clave de Sol, čili „Houslový klíč”, kterou se svou rodinou vede farmářka Miriam Elizabeth Perez. Umění pěstování kávy paní Betty, jak si sama nejraději říká, zdědila od svých rodičů a prarodičů. A sama se pěstování se svou rodinou, mužem a dětmi, věnuje již více než 20 let.

od 149 Kč
Kategorie Kávy
Zvolte variantu
Kód produktu HCSW-250 Hmotnost: 250 g 298 Kč
   
Kód produktu HCSW-100 Hmotnost: 100 g 149 Kč
   
Kód produktu HCSW-1000 Hmotnost: 1 kg 1 087 Kč
   
Kód produktu HCSW-500 Hmotnost: 500 g 566 Kč
   
 

Káva na její biodynamicky obhospodařovávané farmě dozrává v blahodárném stínu dalších druhů stromů. Stín ovlivňuje rychlost jejich zrání a příznivě proměňuje výslednou chuť kávy. Pokud to tak můžeme říci, v šálku tedy můžete vyloženě ochutnat jedinečný charakter lesního společenství, které farmu obklopuje a které utváří bohatý a funkční místní ekosystém.

Clave de Sol spolupracuje se soukromou společností Cafés Organicos Marcala, která dobře rozumí kávovému průmyslu a udržitelným zemědělským metodám. Družstvo sdružuje zhruba 700 kávových producentů, které podporuje v zavedení nejmodernějších technik ekologické produkce a zároveň díky zajištění vzdělání podporuje v budoucím rozvoji jejich děti.

Farma Clave de Sol položená 1300 metrů nad mořem u obce El Rincon u města Marcala v departementu La Paz je obklopena bohatým stromovým ekosystémem a zalitá silným sluncem Střední Ameriky. Název farmy, v překladu „Houslový klíč”, je symbol pro život a to díky svému zaoblenému tvaru. Není tedy divu, že je veškerý provoz farmy veden ekologicky šetrnými metodami. Například na podporu růstu kávovníků i rostlin v jejich sousedství jsou na farmě využívána organická hnojiva, vše pro zachování místního společenství. Les zároveň přirozeně chrání půdu před erozí, zadržuje vodu a tvoří domov pro mnoho ptáků. Toto mírumilovné prostředí letos vydalo 112 pytlů zelené kávy.

A nyní něco o srdci farmy, farmářce Miriam Elizabeth Pére, která je nejraději, když se jí říká Betty. Nenechte se zmást jemným oslovením. Paní Betty patří mezi jednu z nejvýznamnějších členů výše zmíněného družstva a zároveň jednu z nejúspěšnějších obyvatel města Marcala, odkud pochází. Do světa kávy ji zasvětil její dědeček, když jí v šesti letech začal brát s sebou na jejich rodinné plantáže. Od něj se malá Betty krůček po krůčku učila umění, které pěstování kávy představuje. Nejprve třešinky zkoušela vybírat a sbírat, později dále zpracovávat a nakonec pronikla také do přípravy lahodného šálku kávy.

Tehdy jistě netušila, že dnes bude sama váženou farmářkou, hrdá na zkušenosti získané od dědečka a zároveň hrdá na svou historii třetí generace pěstitelů kávy. Před 12 lety zdědila 2,5 hektaru po své rodině a o pár let později se svým mužem Rudolfem koupila dalších 6 hektarů. Stejně, jako se Miriam může opřít o znalosti a moudrost svých předků, chce jedinečné místní prostředí zachovat pro generace budoucí. Podle tohoto přesvědčení vede svou farmu ekologicky šetrně a v biodynamickém režimu. Betty je navíc matka pěti dětí.

  • Lokalita: La Paz, Marcala
  • Nadmořská výška: 1300 m n m.
  • Odrůda: směs odrůd
  • Chuť: lískové oříšky, čokoláda, med, pomeranč
  • Doporučená příprava: omni
  • Zpracování: promyté

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.