Popis
Káva pochází z východní Ugandy ze sousedství Národního parku Mount Elgon. Farmáři zde žijí se svými rodinami obklopeni kávovými zahradami, které se rozprostírají na úrodných stráních hor vulkanického původu. Mikrolot je pojmenován po vesnici Buwobodeya, kde žije většina ze 144 farmářů, kteří svou kávovou sklizní přispěli do tohoto lotu.
Jejich zahrady leží ve vysoko položených (až 2200 m n.m.) místech nad promývací stanicí a náročný terén znemožňuje dopravovat kávové třešně do promývací stanice prostřednictvím zvířat či techniky. Vypomáhají tzv. "runners" - muži a ženy, zaměstnanci z místních komunit. Až třikrát za den snášejí mnohdy 50 kg pytle s čerstvě natrhanými kávovými třešněmi a překonávají zhruba 600 výškových metrů na dvou kilometrech!
Farmáři se velmi často věnují pěstování více plodin a káva je pouze jednou z nich. Pro mikrolot Buwobodeya bylo vykoupeno celkem 14 tun zralých kávových třešní, ze kterých následně po třídění a nasušení bylo naplněno 35 šedesáti kilových jutových pytlů.
Zhruba pětinu z dodavatelů tvoří ženy - farmářky. Jednou z nich je např. Nakayenze Megi. Paní Megi je zkušená a vážená žena, taktéž členka místní rady. Díky jejímu statutu a schopnostem ji The Coffee Gardens požádali, aby se stala jejich tzv. "vzorovou farmářkou". Člověkem, který se zúčastňuje jejich školení zaměřená na ekologicky šetrnější zemědělské praktiky, boj s erozí půdy na strmých svazích místních hor či kompostování. Megi pak tyto zkušenosti šíří dále mezi její sousedy a další farmáře.
Jedním z nosných bodů tréninků pro farmáře, je také zalesňování. Nejenže stromy přinášení více přírodní rozmanitosti v rámci zemědělské krajiny, útočiště pro ptáky, drobné savce, plazy či hmyz. Na strmých svazích pomáhají také jako větrolamy, zpomalují erozi půdy a krotí následky tzv. bleskových povodní. Za dobu působení rozdali TCG mezi místní farmáře již více než 13 tis. sazeniček vhodných stromků a zaučili je, jak o ně správně pečovat.
Cílem The Coffee Gardens je produkovat v Ugandě výběrovou kávu v úzké a transparentní spolupráci s místními farmáři. Společnost klade důraz nejen na kvalitu kávy a modernizaci zpracování, ale také na etiku práce, udržitelné pěstování a ekologicky šetrné postupy. Jednou z klíčových osob projektu je Dana, spoluzakladatelka BirdSong Coffee.
• Lokalita: východní Uganda, Mt. Elgon
• Nadmořská výška: 1800 - 2200 m n m.
• Odrůda: Nyasaland, SL14, SL28
• Chuť: angrešt, černý čaj, pralinky, smetanovo máslový mouthfeel
• Doporučená příprava: filtr
• Zpracování: promyté (40 hodin fermentováno ve vodních tancích)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.