O naší kávě

Kávy od BirdSong Coffee pochází z lesních a zalesněných farem, kde kávovníky rostou pod ochranou korun vzrostlých stromů ne tedy na monokulturních plantážích. Takovému typu pěstování se říká agrolesnictví a metoda spočívá v pěstování kávovníků a dalších plodin v přímé blízkosti stromů, které mají nedocenitelný význam pro ekologickou udržitelnost. Pěstování kávovníků, které rostou ve stínu okolních stromů se říká pěstování v zastínění (shade-grown). Tropickým kávovníkům totiž přímé slunce nevyhovuje. Poprvé se tyto rostliny objevily v afrických tropických lesích, kde rostly pod hustými korunami několikadesítek metrů vzrostlých stromů. Pěstování v zastínění má vliv na chuť a kvalitu výsledné kávy, jelikož v plodech kávovníku tzv. třešních, které pomaleji dozrávají ve stínu, dochází k důležitým procesům. Ty mají význam pro tvorbu cukrů, tudíž i na pozdější chuť kávy. Všechny naše kávy pochází buďto z malých zahrad, lesů či zalesněných eko-farem a většina z nich je certifikována BIO a Bird Friendly®.

Tropický les s kávovníky (Etiopie)

Pěstování

Naše kávy jsou nejčastěji pěstovány drobnými farmáři, kteří se buďto formují do družstev nebo od kterých kávu vykupují podniky. Pouze takto je zajištěno, že sčesané třešně jsou důkladně roztříděny, kvalitně zpracovány a dobře uskladněny, aby splňovaly hygienické i jakostní podmínky. V každé zemi, ale i regionu se zaběhnuté způsoby zpracování mohou lišit. Více najdete vždy u konkrétních káv v našem e-shopu.

Sušení kávy na tzv. afrických postelích (Etiopie)

Výběr

Naše kávy si vybíráme na základě podmínek šetrných k životnímu prostředí i farmářům a cuppingového hodnocení min. 80 bodů dle SCAA (Specialty Coffee Association of America), ale také dle našich chuťových preferencí. Vzhledem k náročnosti dopravovat kávu napřímo od drobných pěstitelů a v menším množství, úzce spolupracujeme se spřátelenými evropskými dodavateli. Naší srdcovou záležitostí přesto zůstávají kávy z jihozápadní Etiopie z oblasti Nekemte, kterou jsme osobně v rámci pobytu v Africe navštívili.

Přebírání zrnek v Etiopii

Pražení

Zelenou kávu pražíme externě v pražském Dos Mundos. Propagujeme střední pražení pro vyzdvižení originálních chutí jednotlivých káv. V současné době se soustřeďujeme výhradně na jednodruhové Arabiky. Aktuální nabídku najdete v našem e-shopu.