Bio Etiopie Beshasha
Promytá Etiopie z oblasti Jimma přilétá tentokrát na křídlech čápa černého. V šálku rozehrává jemnou hru žlutého peckovitého ovoce a vůně pomerančových květů, kterou podtrhuje sametová sladkost mléčné čokolády. Ideální společník k pomalému popíjení a chvílím, kdy se zastavíte a necháte den plynout klidnějším tempem.
Kategorie: | Káva |
---|---|
Příprava: | filtr |
Zpracování: | promytá |
Chuť: | žluté peckovité ovoce, pomerančové květy, mléčná čokoláda |
? Odrůda: | Heirloom & 74110, 74112 |
Lokalita: | Etiopie Jimma |
Nadmořská výška: | 2040 m |
Cupping skóre: | 87 |
Certifikace: | BIO |
Farma Mustefy Abakeny se nachází v nadmořské výšce 2040 m v malebné oblasti Jimma na západě Etiopie. Část úrody se zpracovává promytou metodou, zatímco druhá část naturálně. Kávové třešně se nejprve fermentují ve vodních tancích a poté 24–27 dní suší na vyvýšených afrických postelích. Mustefa navíc úzce spolupracuje s okolními drobnými farmáři, od nichž vykupuje čerstvě sklizené třešně. Investuje do školení, moderního vybavení i ekologických postupů, čímž posiluje místní komunitu a chrání kávové dědictví Etiopie. Spojuje tradici s inovací, aby přinášel kávu té nejvyšší kvality.
Čáp černý (Ciconia nigra), tento plachý elegán s rozpětím křídel až 2 metry hnízdí v lesích a potravu, hlavně ryby, hledá v mělkých vodách. Na zimu táhne tisíce kilometrů do Afriky či Asie. Létá sám, nikoli v hejnech. Projekt Africká odysea poprvé sledoval jeho tah pomocí satelitních vysílaček. V Česku je ohrožený.