Bio Etiopie Echemo
Vánoční Etiopie je lahůdka pro milovníky jemných, sladkých a vrstevnatých chutí. Ohromí svou komplexností, a sametovou hladkostí, která se odhaluje s každým dalším douškem. V chuti se potkává karamel s jahodami, které jsou doplněné jemnou mandlovou linkou. Závěr uzavírají sušené rozinky ve sladkém, kulatém dozvuku.
| Kategorie: | Káva |
|---|---|
| Příprava: | filtr |
| Zpracování: | natural |
| Chuť: | karamel, jahody, mandle, rozinky |
| Odrůda: | Heirloom |
| Země původu: | Etiopie |
| Lokalita: | Jimma |
| Nadmořská výška: | 2100 m n. m. |
| Cupping skóre: | 86 |
| Certifikace: | BIO |
Khalid Shifa vede rodinnou farmu Echemo v regionu Jimma. Sám název farmy a zpracovatelské stanice odkazuje na místní strom spojený s rozděláváním ohně. Khalid navazuje na práci svého otce a dědečka a dále rozvíjí a investuje do udržitelných postupů. Sazenice byly původně sesbírány ještě jeho dědečkem a kávové odrůdy jsou zde známé svou odolností vůči chorobám. Khalid podporuje biodiverzitu, obnovu stromů a školí farmáře v ekologických postupech. Finančně pomáhá místní škole a vybudoval přístupovou cestu ke komunitě. Spolupodílí se také na rozvoji projektu Agroforestry Nursery Site, který propojuje pěstování kávy, lesní ekosystémy a ochranu klimatu.
Sýkory Jakého ptáčka si představíte, když se řekne zasněžené krmítko? My určitě sýkorky. A ne nadarmo… již poněkolikáté v řadě se při zimním sčítání ptactva umístila koňadra a modřinka na prvních místech. Ale nejsou to jen tito dva zástupci, nezapomeňme na méně známou parukářku, uhelníčka či babku. Sýkory se živí hlavně hmyzem. Během chladných měsíců tak ocení krmítko plné slunečnic, oříšků a dalších olejnatých semen.
