Uganda Namugova
Protože se naše vánoční Etiopie Echemo vyprodala opravdu rychle a mnoho z vás se na ni dál ptalo, rozhodli jsme se přidat do nabídky ještě jednu sváteční novinku.
Vánoční Uganda Namugova vás již při prvním přivonění vtáhne do světa sladkého višňového likéru a čokolády. V chuti se pak rozvine jemná pikantnost fermentovaného pepře, která dodá šálku hloubku, teplo a lehkou kořeněnou eleganci.
| Kategorie: | Káva |
|---|---|
| Příprava: | filtr |
| Zpracování: | cherry ferment |
| Chuť: | višňový likér, čokoláda, fermentovaný pepř |
| ? Odrůda: | Nyasaland, SL14, SL28 |
| Země původu: | Uganda |
| Lokalita: | Mt. Elgon, východní Uganda |
| Nadmořská výška: | 1800 - 2200 m n. m |
| Cupping skóre: | 86 |
Mikrolot Namugowa je výsledkem náročné 140hodinové fermentace. Nejdříve třešně 100 hodin fermentují nasucho v tancích, poté se vyloupou a následuje 40hodinová fermentace ve studené pramenité vodě. Káva se suší na afrických postelích a před exportem prochází pečlivým několikafázovým tříděním. Svůj název nese po Jobu Namugowovi, vedoucím promývací stanice, který na celý proces osobně dohlíží.
Za produkcí stojí The Coffee Gardens, jejichž cílem je výběrová káva pěstovaná v úzké a transparentní spolupráci s místními farmáři. Dbají na etiku práce, udržitelnost a ekologicky šetrné postupy a věnují se i zalesňování farem. Jednou z klíčových osob projektu je Dana, spoluzakladatelka BirdSong Coffee.
Sýkory - jakého ptáčka si představíte, když se řekne zasněžené krmítko? My určitě sýkorky. A ne nadarmo… již poněkolikáté v řadě se při zimním sčítání ptactva umístila koňadra a modřinka na prvních místech. Ale nejsou to jen tito dva zástupci, nezapomeňme na méně známou parukářku, uhelníčka či babku. Sýkory se živí hlavně hmyzem. Během chladných měsíců tak ocení krmítko plné slunečnic, oříšků a dalších olejnatých semen.
