Uganda Bukyabo Runners, The Coffee Gardens
Runneři jsou zpátky :-). Tento blend z mikrolotů káv z východní Ugandy, z oblasti sousedící s NP Mt. Elgon od producenta The Coffee Gardens jsme pojmenovali na počest nosičů kávy, tzv. "runners". Bukyabo je název místní farnosti.
Ugandu Bukyabo Runners si vychutnáte jako espresso středního těla s tóny vlašských ořechů, mléčné čokolády a sladkých fíků.
Etiketa vzdává hold nosičům kávy, bez nichž by se úroda z horských oblastí nikdy nedostala na cestu k nám.
| Kategorie: | Káva |
|---|---|
| Příprava: | espresso |
| Zpracování: | promyté |
| Chuť: | vlašské ořechy, mléčná čokoláda, fíky |
| ? Odrůda: | směs odrůd Nyasaland, SL14, SL28 |
| Nadmořská výška: | 1400 - 2200 m n. m. |
| Lokalita: | východní Uganda, Mt. Elgon |
Drobní farmáři zde pěstují kávu na svazích a vrcholcích stolových hor. Doprava čerstvě natrhaných kávových třešní do zpracovatelské stanice v údolí je výzvou – do vesnic na vrcholu stolové hory vedou jen nezpevněné cesty, které se během období dešťů stávají téměř nesjízdnými. Zásadní roli v logistice hrají „runners“ – muži i ženy, kteří na hlavách přenášejí pytle plné čerstvě natrhaných kávových třešní! Na úzkých, strmých a kluzkých stezkách překonávají převýšení 600 metrů na vzdálenosti 2 km.
Jsme hrdi, že můžeme kávy z Ugandy nakupovat právě z produkce The Coffee Gardens. Tato společnost vznikla spojením česko-britského páru Dany a Shaka s jejich ugandským kamarádem Michaelem. Shak dokončoval studia na London School of Economics a získal práci v Ugandě v neziskovém sektoru (ze kterého měl již několikaleté zkušenosti). Dana se více specializovala na oblast životního prostředí a zemědělství. V Ugandě hledala uplatnění v prostředí výběrové kávy, se kterou pracovala již Čechách právě v BirdSong Coffee. Michael, jakožto absolvent London School of Economics a znalec ugandského ekonomického a právního prostředí, tak uzavírá tuto pracovní skupinu. Společně dospěli k závěru, že ačkoliv Uganda skýtá dobré podmínky pro pěstování výběrové kávy, exportuje spíše kávu komoditní, což je mnohokrát dáno omezenými znalostmi a podmínkami farmářů.
Založili tak The Coffee Gardens, společnost, jejímž cílem je produkovat v Ugandě výběrovou kávu v úzké a transparentní spolupráci s místními farmáři. Klade důraz nejen na kvalitu kávy a modernizaci zpracování, ale také na etiku práce, udržitelné pěstování a ekologicky šetrné postupy.
