Bio Honduras Ceiba
Tento naturální Honduras potěší všechny milovníky ovocnějšího a zábavnějšího espressa. Nabídne pohlazení mléčné čokolády, ale už po namletí lehce provokuje vůní fermentovaného ovoce. V šálku nás baví sladká chuť připomínající jahodový krém z čokoládových bonbonů. Ale nebojte, nemyslíme ten umělý z levných vánočních kolekcí, který nám nechutnal už jako dětem, ale poctivý, jaký najdete v kvalitních belgických pralinkách. 🙂
| Kategorie: | Káva | 
|---|---|
| Příprava: | espresso | 
| Zpracování: | naturální | 
| Chuť: | kakaové boby, javorový sirup, jahodová ganache | 
| ? Odrůda: | Parainema, Red catuai, Icatu, Lempira | 
| Lokalita: | Honduras, Marcala | 
| Nadmořská výška: | 1200 - 1700 | 
| Cupping skóre: | 84,5 | 
| Certifikace: | BIO | 
Káva pochází z regionu Marcala na jihu Hondurasu, blízko hranic se Salvadorem. Je výsledkem práce producentů z kooperativy COMSA (Café Orgánico Marcala), která sdružuje přes 1 200 farmářů. COMSA podporuje přechod z konvenčního hospodaření k šetrnějšímu a staví na principech udržitelnosti, zlepšování života komunit a vzdělávání. Název si káva propůjčila od majestátního stromu ceiba, typického mohutným kmenem a kořenovými náběhy připomínajícími stěny u paty stromu. Dorůstá až 70 m a pro Maye byl posvátným symbolem spojení země a nebe. Káva je pražena na ovocnější espresso, aby kromě mléčné čokolády vynikly i sladké tóny jahodové ganache a fermentovaného ovoce.
Kolibřík rubínohrdlý (Archilochus colubris) Tento drobný ptáček váží sotva půl shotu espressa a hnízdí ve východních částech Severní Ameriky. Zimu tráví ve Střední Americe – často i v Hondurasu – nebo na Floridě. Jeho potravou je sladký květní nektar i drobný hmyz ukrytý mezi květy. V letu dokáže kolibřík červený mávnout křídly až sedmdesátkrát za sekundu.

 
 
                         
                        