Novinka Bio
  • 1 z 6
 

Bio Etiopie Anfilloo Highlands

 

Vaše oblíbená Etiopie z poslední sklizně 2022/2023 je opět skladem!

Kávy ze západní Etiopie jsou naší tak trochu srdcovou záležitostí, protože právě zde začalo naše kávové dobrodružství návštěvou lesních kávových farem.

Místní promyté kávy mívají často květinovo-bergamotové aroma a ani výběr Anfilloo Highlands není výjimkou. Káva je pražena na přípravu espressa či moka konvičky.

od 152 Kč
Kategorie Kávy
Zvolte variantu
Kód produktu EAH-250 Hmotnost: 250 g 303 Kč
   
Kód produktu EAH-100 Hmotnost: 100 g 152 Kč
   
Kód produktu EAH-1000 Hmotnost: 1 kg 1 037 Kč
   
Kód produktu EAH-500 Hmotnost: 500 g 542 Kč
   
 

Oblast Nekemte se nachází v západní Etiopii u poblíž hranic se Súdánem. Sběr kávy a kultivace kávovníků v prastarém lese Anfilloo sahá až do dávné historie, kdy nebyl obchod s kávou v této oblasti rozvinutý a káva byla sbírána pouze pro lokální spotřebu.
Kávovníky zde vyrůstají v menších uskupeních uprostřed hustého a rozmanitého porostu lesa Anfilloo. Mezi časté okolní stromy patří například až 40metrový strom "omi" neboli slivoň africká (známá pro své léčivé účinky) nebo „wadessa“ (cordia africana) typický svou rozložitou korunou a dalším bohatým využitím u farmářů. V oblasti se nachází také několik vzácných endemických druhů dřevin.

Ptačím maskotem se stal sice méně známý druh vousáka vlnkovaného (lybius undatus), ale zato rozšířeného výhradně jen v Etiopii a přilehlé Erytreji. Spatřován byl právě i na lesních kávových farmách v oblasti Nekemte. Velikostí připomíná špačka, ale je podsaditější s mohutnou hlavou a zobákem, pod kterým má typické "vousky". Živí se ovocem, ale také hmyzem, který chytá za letu nebo při šplhání na větvích stromů. Obývá lesy a křovinaté porosty, kde si hledá hnízdo v dutinách stromů. Samička snáší 2 až 4 vajíčka. O mladé se starají oba rodiče.

 

  • Lokalita: západní Etiopie, Wallaga
  • Nadmořská výška: 1800 - 2400 m n m.
  • Odrůda: heirloom 
  • Chuť: jasmín, bergamot, černý čaj, karamel
  • Doporučená příprava: espresso
  • Zpracování: promyté (sušeno na afrických postelích)
  • Certifikace: bio

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.