Popis
Za produkcí této kávy stojí Jimma Farmers Multi-purpose Agricultural Cooperatives Union, která podporuje místní drobné farmáře. Nabízí školení, technickou pomoc a prosazuje praktiky udržitelného a organického zemědělství. Unie také napomáhá vstupu menších kooperativ jako např. Lemi Ayiso na mezinárodní trh. Kávovníky zde rostou ve stínu jiných plodin a poskytují přirozené prostředí pro ptáky a ostatní faunu. Zpracování kávy probíhá velmi pečlivě – od ručního sběru zralých třešní, sušení na afrických postelích po neustálé třídění.
Na sáčku vás svou zářivou zelenou barvou uvítá agapornis etiopský neboli také papoušík. V Etiopii obývá náhorní plošiny a horské oblasti, tj. oblasti vhodné pro pěstování kávy. Samci se odlišují od samiček výrazným červeným peřím okolo očí a na čele. Tato rozličnost mezi pohlavími (dimorfismus) se projevuje až po prvním přepeření. Živí se semeny a ovocem, pro hnízdění si vybírá dutiny stromů. Agapornis je u nás známý u chovatelů ptactva, kteří si ho oblíbili pro svou milou povahu a relativní nenáročnost.
- Lokalita: Jimma
- Nadmořská výška: 1900 - 2150 m n m.
- Odrůda: směs místních původních odrůd (heirloom)
- Chuť: limeta, zelený čaj, med
- Doporučená příprava: filtr
- Zpracování: promyté (sušeno na afrických postelích)
- Certifikace: bio
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.