BirdFriendly Bio
  • 1 z 6
 

Bio Kolumbie Santa Maria

 

Kolumbie Santa Maria je zpět! Z lesního hospodářství a zpracováno ženskou silou...

Finca Santa Maria leží v severnější části Kolumbie v regionu Santander. Za její chod se stará tým 30 žen v čele s paní Mildred Dazou. Ženy se zde podílejí na každém kroku nutném při produkci kávy. Pro paní Mildred a její spolupracovnice je důležitá nejen genderová otázka rovnoprávnosti a soběstačnosti žen, ale také udržitelné zemědělství a biodiverzita.
Kávu doporučujeme na přípravu espressa, v šálku si vychutnáte sladkost cukrové vaty, jež doplní lehká kyselinka ibišku a tělo dodají tóny javorového sirupu a karamelu.

od 163 Kč
Kategorie Kávy
Zvolte variantu
Kód produktu CSM-250 Hmotnost: 250 g 327 Kč
   
Kód produktu CSM-100 Hmotnost: 100 g 163 Kč
   
Kód produktu CSM-1000 Hmotnost: 1 kg 1 191 Kč
   
Kód produktu CSM-500 Hmotnost: 500 g 620 Kč
   
 

Finca Santa Maria v regionu Santander je jednou z farem Oscara Daza, který je převzal po svém otci. Chod farmy má plně  na starosti Oscarova manželka, paní Mildred Daza. Pod záštitou projektu Manos de Mujer spolu s týmem 30 žen spravuje na 80 ha vše od administrativy, přes sběr, zpracování a testování kvality kávy. Ženy se zde podílejí na každém kroku nutném při produkci kávy. Díky jejich práci mohou zlepšit ekonomické podmínky nejen jejich rodin, ale i celé komunity.

Okolo kávovníků roste až 15 druhů různých stromů ve třech výškových patrech. Nejvyšší stromová vrstva je ve výšce okolo 12 metrů a je nejlákavější pro místní, ale i stěhovavé ptactvo. Díky těmto podmínkám je farma certifikována krom bio také BirdFriendly.

Ženy kávu z farmy Santa Maria zpracovávají polopromytou metodou, při které se ušetří mnoho vody, protože je jí potřeba až 7x méně, než při zpracování metodou promytou. Hlavní rozdíl tkví v tom, že k fermentování zrn dochází v tenké vrstvě dužiny místo ve vodě. Ženy z farmy nejprve třešně přenesou do stanice La Pradera. Tam jsou každý večer zbaveny svrchní supky i lepkavého obalu okolo kávového zrnka. Ta však nezůstanou holá, stále na nich ulpívá takzvaná musiláž, tedy tenká dužnatá vrstva obsahující cukry. Zrnka dalších 18–25 schnou v sušárně a zajímavé je, že díky zmíněné musiláži při schnutí zároveň dochází k lehké fermentaci. Až na konci procesu se ze zrn pomocí vody odstraní i musiláž a při teplotě 38 stupňů se suší dalších 16–24 hodin, dokud neuschnou.

 

  • Lokalita: Aratoca, oblast Santander
  • Nadmořská výška: 1600 - 2000 m n m.
  • Odrůda: směs odrůd
  • Chuť: cukrová vata, ibišek, javorový sirup, karamel
  • Doporučená příprava: espresso, moka konvička
  • Zpracování: polopromyté

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.