Popis
Právě Finca Santa Maria produkuje kávu ještě s jedním výjimečným certifikátem zvaným Manos de Mujer. Ten značí, že je celá farma obstarávána ženami. I sběr a zpracování kávových třešní náleží pečlivé práci jemných ženských rukou. Díky jejich práci mohou zlepšit ekonomické podmínky nejen jejich rodin, ale i celé komunity. Certifikace si také zakládá na genderové rovnosti platů.
Ženy kávu z farmy Santa Maria zpracovávají polopromytou metodou, při které se ušetří mnoho vody, protože je jí potřeba až 7x méně, než při zpracování metodou promytou. Hlavní rozdíl tkví v tom, že k fermentování zrn dochází v tenké vrstvě dužiny místo ve vodě. Ženy z farmy nejprve třešně přenesou do stanice La Pradera. Tam jsou každý večer zbaveny svrchní supky i lepkavého obalu okolo kávového zrnka. Ta však nezůstanou holá, stále na nich ulpívá takzvaná musiláž, tedy tenká dužnatá vrstva obsahující cukry. Zrnka dalších 18–25 schnou v sušárně a zajímavé je, že díky zmíněné musiláži při schnutí zároveň dochází k lehké fermentaci. Až na konci procesu se ze zrn pomocí vody odstraní i musiláž a při teplotě 38 stupňů se suší dalších 16–24 hodin, dokud neuschnou.
- Lokalita: Aratoca, oblast Santander
- Nadmořská výška: 1600 - 2000 m n m.
- Odrůda: směs odrůd
- Chuť: citrusy, karamel, med, cukrová třtina
- Doporučená příprava: espresso
- Zpracování: polopromyté
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.