BirdFriendly Bio
  • 1 z 3
 

Bio Kolumbie Santa Maria

 

Finca (farma) Santa Maria v regionu Santander je jednou z 8 farem Oscara Daza, který je převzal po svém otci. Kávovníky zde rostou zastíněné dalšími nejméně 15ti druhy stromů, což zvyšuje místní biodiverzitu flóry i fauny. Oscar své farmy vede ekologicky šetrně a sám si financuje certifikaci jak Bird Friendly®, tak bio hospodaření. Obě certifikace zaručují pěstování bez použití pesticidů a jiného chemického ošetření.

od 140 Kč
Kategorie Kávy
Zvolte variantu
Kód produktu CSM-250 Hmotnost: 250 g 279 Kč
   
Kód produktu CSM-100 Hmotnost: 100 g 140 Kč
   
Kód produktu CSM-1000 Hmotnost: 1 kg 1 009 Kč
   
Kód produktu CSM-500 Hmotnost: 500 g 527 Kč
   
 

Právě Finca Santa Maria produkuje kávu ještě s jedním výjimečným certifikátem zvaným Manos de Mujer. Ten značí, že je celá farma obstarávána ženami. I sběr a zpracování kávových třešní náleží pečlivé práci jemných ženských rukou. Díky jejich práci mohou zlepšit ekonomické podmínky nejen jejich rodin, ale i celé komunity. Certifikace si také zakládá na genderové rovnosti platů.

Ženy kávu z farmy Santa Maria zpracovávají polopromytou metodou, při které se ušetří mnoho vody, protože je jí potřeba až 7x méně, než při zpracování metodou promytou. Hlavní rozdíl tkví v tom, že k fermentování zrn dochází v tenké vrstvě dužiny místo ve vodě. Ženy z farmy nejprve třešně přenesou do stanice La Pradera. Tam jsou každý večer zbaveny svrchní supky i lepkavého obalu okolo kávového zrnka. Ta však nezůstanou holá, stále na nich ulpívá takzvaná musiláž, tedy tenká dužnatá vrstva obsahující cukry. Zrnka dalších 18–25 schnou v sušárně a zajímavé je, že díky zmíněné musiláži při schnutí zároveň dochází k lehké fermentaci. Až na konci procesu se ze zrn pomocí vody odstraní i musiláž a při teplotě 38 stupňů se suší dalších 16–24 hodin, dokud neuschnou.

  • Lokalita: Aratoca, oblast Santander
  • Nadmořská výška: 1600 - 2000 m n m.
  • Odrůda: směs odrůd
  • Chuť: citron, karamel, čokoláda, meruňka, javorový sirup, med
  • Doporučená příprava: espresso
  • Zpracování: polopromyté

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.