
- 18 g Vaší oblíbené kávy určené nejlépe na přípravu espressa či praženou na způsob omni, jemně namletou (trochu hruběji než na espresso). My jsme použili naši polopromytou Bio Kolumbii Santa Maria.
- 150 ml čerstvého plnotučného mléka*
- 90 ml vody (98°C)
- aeropress
- rychlošlehač či frenchpress
- aeropress a hrnek si předem nahřejte horkou vodou.
- propláchněte papírový filtr na aeropress.
- píst aeropressu si posuňte zhruba do poloviny (budeme vlévat jen 90 ml vody!) a nasypte namletou kávu.
- nalijte do aeropressu vodu, které je ohřátá až na 98 °C. Pokud nemáte konvici s měřením teploty, uveďte vodu do bodu varu a vyčkejte zhruba 15 s. Promíchejte a uzavřete.
- čekejte 90 sekund, pak aeropress otočte, umístěte na hrnek a stlačte.
- mléko můžete začít šlehat (nebo spíše pěchovat již ohřáté), ale lepší výsledek se dostavil při ohřívání v mikrovlnné troubě a průběžném kroužení po 15 s. Mléko by mělo být ohřáté tak, aby jste je mohli hned pít a nespálili si jazyk a rty. Ideál je okolo 60 C.
- napěněné teplé mléko si přelejte do konvičky na latté art nebo aspoň jakékoliv konvičky na mléko, co máte doma s kruhovým tvarem. Drobnými krouživými pohyby ruky se snažte mikropěnu promíchat do stejnoměrné konzistence, tj. aby povrch byl jednolitý a lesklý a hustota byla rovnoměrná v celé konvičce.
- nalévejte pomalu do připraveného hrnku s kávou tak, aby se našlehané mléko dobře promíchalo s kávou.
*různé značky a tipy mlék se chovají při šlehání rozdílně. Např. trvanlivá mléka z tetrapaku houstnou rychle a více než bychom chtěli, zároveň jdou chuťově při ohřevu trochu do hořka. Farmářská plnotučná čerstvá mléka jsou sice chuťově výborná a rádi s nimi pracujeme i kvůli původu, ale při této domácí přípravě je pěna velmi řídká. Oblíbili jsme si nakonec čerstvé plnotučné mléko z farmy Milknatur.