Tip na homemade cappuccino

Jste příznivci mléčných káv, do koupi kávovaru se nehrnete a zároveň by jste doma občas rádi vypili své cappuccino?
 
Přinášíme tip, jak s pomůckami za zlomek ceny oproti kávovaru můžete v domácím prostředí vykouzlit nápoj, který by vás jako milovníka mléčných káv mohl uspokojit. U nás se pije pouze černá filtrovaná káva, ale návštěvy mají občas jiné nároky a těžko se vysvětluje, že když pracujete s kávou, nabídnete jim "jen temno" v hrnku :)
 
Pro základ jsme použili kávu připravenou na aeropressu (vypůjčili jsme si recept od Jamese Hoffmanna), mléko "ušlehali" v pravěkém plastovém rychlošlehači na smetanu. I když ta věc vypadá dost předpotopně, díky jemnému sítku vytváří krásnou mikropěnu...na kreslení je ve finále trochu hustší (viz. výsledek na fotce ????), ale poměr cena výkon je opravdu obstojná.
 
 
 
Potřebujete:
  • 18 g Vaší oblíbené kávy určené nejlépe na přípravu espressa či praženou na způsob omni, jemně namletou (trochu hruběji než na espresso). My jsme použili naši polopromytou Bio Kolumbii Santa Maria.
  • 150 ml čerstvého plnotučného mléka*
  • 90 ml vody (98°C)
  • aeropress
  • rychlošlehač či frenchpress

Bozohodova kava (2)_resize

 

Příprava:
  • aeropress a hrnek si předem nahřejte horkou vodou.
  • propláchněte papírový filtr na aeropress.
  • píst aeropressu si posuňte zhruba do poloviny (budeme vlévat jen 90 ml vody!) a nasypte namletou kávu.
  • nalijte do aeropressu vodu, které je ohřátá až na 98 °C. Pokud nemáte konvici s měřením teploty, uveďte vodu do bodu varu a vyčkejte zhruba 15 s. Promíchejte a uzavřete.
  • čekejte 90 sekund, pak aeropress otočte, umístěte na hrnek a stlačte.
  • mléko můžete začít šlehat (nebo spíše pěchovat již ohřáté), ale lepší výsledek se dostavil při ohřívání v mikrovlnné troubě a průběžném kroužení po 15 s. Mléko by mělo být ohřáté tak, aby jste je mohli hned pít a nespálili si jazyk a rty. Ideál je okolo 60 C.
  • napěněné teplé mléko si přelejte do konvičky na latté art nebo aspoň jakékoliv konvičky na mléko, co máte doma s kruhovým tvarem. Drobnými krouživými pohyby ruky se snažte mikropěnu promíchat do stejnoměrné konzistence, tj. aby povrch byl jednolitý a lesklý a hustota byla rovnoměrná v celé konvičce.
  • nalévejte pomalu do připraveného hrnku s kávou tak, aby se našlehané mléko dobře promíchalo s kávou.

 

*různé značky a tipy mlék se chovají při šlehání rozdílně. Např. trvanlivá mléka z tetrapaku houstnou rychle a více než bychom chtěli, zároveň jdou chuťově při ohřevu trochu do hořka. Farmářská plnotučná čerstvá mléka jsou sice chuťově výborná a rádi s nimi pracujeme i kvůli původu, ale při této domácí přípravě je pěna velmi řídká. Oblíbili jsme si nakonec čerstvé plnotučné mléko z farmy Milknatur.

Bozohodova kava (3)_resize