Zprávy z vaší kávové farmy: letošní sezóna a její výjimečné rysy

Zásoby naší ugandské kávy se pomalu ale jistě tenčí a první volavky z letošní úrody, které jsme měli možnost cuppovat, nás velmi příjemně potěšily. A tak  zpráva, že pytle s čerstvou úrodou byly zapečetěny v kontejneru a vydaly se na dlouhou cestu do Evropy nás potěšila. Koncem června si na kávičkách od úpatí Národního parku Mt. Elgon z východní Ugandy budeme snad pochutnávat už i v Praze.

O tom, jak letošní sezóna probíhala, jsme si povídali s Danou z The Coffee Gardens, ženou z místa činu.

Zajímalo nás, čím byla letošní sezóna jedinečná. Jak městečko Bukyabo ovlivnila celosvětová pandemie a co dalšího se okolo zpracovatelské stanice během letošního období dešťů semlelo? Jak letošní sezóna pěstování kávy probíhala a v čem byla jiná oproti dřívějším rokům?

Tato sezona byla zase jiná než minulá a to převážně kvůli pandemii, která sužuje celý svět. Dle statistik nebyl dopad nákazy díky teplému počasí, mladé populaci, přijatým přísným omezením ale i nedostatečnému testování tak silný, jako např. u nás v Česku. Místní vláda přijala od března 2020 poměrně přísná opatření na zamezení šíření viru. Některá omezení platí nadále a zasahuje také do našich pracovních aktivit.

TCG parchment loading transport and on loading_LR

Jak opatření proti šíření nákazy v Ugandě vypadají?

Třeba v hromadné dopravě se mohla dopravovat pouze polovina pasažérů, což zvýšilo náklady na přesun zaměstnanců a dopravu materiálu, ale i kávy. Během prvních měsíců lockdownu jsme bohužel byli nuceni zrušit všechna plánovaná školení pro farmáře, protože jakákoliv sdružování byla zakázaná. Nikdo v té době netušil, jaký by byl dopad zanesení viru z urbanizovaných částí Ugandy k odlehlým farmářským komunitám bez přístupu k zdravotnickému zařízení. Dále jsme chtěli zaručit aby naši registrovaní farmáři i zaměstnanci byli co nejvíce chráněni. Objednali jsme roušky, před vstupem na stanici jsme zavedli měření tělesné teploty a mytí rukou pro všechny návštěvníky. To jednak zvyšuje celkové náklady na produkci kávy, ale i komplikuje každodenní práci. Co poznamenalo tuto sezonu snad ještě víc, než covid, byly přípravy volby prezidenta a politické kampaně v polovině ledna tohoto roku.

TCG loading parchment for transport from village_LR

To je zajímavé, jak se vás to dotklo?

Politické kampaně začaly zasahovat do našeho provozu už v listopadu. Když opoziční kandidát přijel na návštěvu do městečka Mbale, kde dosušujeme kávu, udělala policie zátahy na vítající davy. Nasadila slzný plyn. Ulice ho byly plné a naši zaměstnanci se nemohli bezpečně dostat do kanceláře. My jsme naopak kancelář nemohli opustit. Byl tam cítit slzný plyn a dým ze zapálených pneumatik z ulice. Po této zkušenosti jsme byli i nadále velmi ostražití v momentech, kdy jsme převáželi kávu ze stanice do městečka. Zkrátka jsme chtěli snížit jakýkoli risk, že se při převozu káva kontaminuje. Proto jsme celou sezonu vozili kávu velmi brzy ráno, kdy se lidé teprve probouzejí. A později, během voleb, jsme museli na týden zcela zastavit provoz a výkup kávy. Všem zaměstnancům jsme dali dovolenou a poslali je domů, aby se snížil jakýkoli risk, že se jim něco stane. Je to velmi frustrující, že z důvodu voleb nemůžete pracovat a to i přesto že na kávovnících dozrávají třešně a pro většinu drobných farmářů je kávová sezona největší možnost přivýdělku během roku. Do toho byl ještě na skoro týden vypnutý internet v celé zemi.

TCG station_coffee drying_LR

A jak letos vypadalo počasí?

Oproti minulému roku bylo o dost teplejší a sušší, což sebou neslo některé výhody, ale i nevýhody. Káva byla o dost víc napadena škůdci a tím pádem měla o dost nižší výsledný výnos z vyzrálých třešní na zelenou kávu. Dále díky teplému počasí káva dobře schla, ale na rozdíl od minulého roku jsme museli dávat pozor, aby neschla zase až moc rychle. Pracujeme se zemědělským produktem a tak počasí a klima hraje obrovskou roli.

* Z Kampaly (hl. města Ugandy) kamionem do Keni, kde se kontejnery naloží na loď a pak po moři přes Suezký kanál do Belgie.